Zoover Facebook Like us on Facebook!

Gapinge

Gapinge (Zeeuws: (ter) Gaepienge) is een klein dorp in de Zeeuwse gemeente Veere. Het dorp had op 1 januari 2010 512 inwoners. Het ligt op zo'n vijf kilometer afstand van Middelburg en eveneens op geringe afstand (ca. 2 km.) van Veere. Bezienswaardig zijn onder meer de hervormde kerk in het centrum (die onder andere voor cd-opnames wordt gebruikt) en twee vliedbergen aan de rand van het dorp.

De oorsprong van het dorp is moeilijk meer te achterhalen. De naam zou kunnen wijzen op een stichter met een Friese naam, Gabo; indien dat zo is moet het dorp erg oud zijn.

Gapinge vormde vanaf 1815 een zelfstandige gemeente, tot het in 1857 bij Vrouwenpolder werd gevoegd. Het dorp had toen niet meer dan 200 inwoners. In de twintigste eeuw is dat aantal omhooggegaan; in de jaren negentig werd een nieuwe straat aan het dorp toegevoegd, de Nieuwe Wei. Uit oogpunt van behoud van de dorpsgemeenschap is de gemeente echter wat voorzichtiger geworden met deze dorpsnieuwbouw, in het vakjargon bijgenaamd witte schimmel.

Terug